Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Weboldalunk további használatával jóváhagyja ezek használatát.

A mászóka

A mászóka
Miért szuper ha engedjük magasba mászni a gyerekünket

 

A mászóka kielégíti a gyermek mozgásigényét, elősegíti a fejlődését, idegrendszeri érését.

Fejleszti a gondolkodást, mivel az eszköz használatához fontos, hogy a mozgást a gyermek előre megtervezze. Fel- és lemászáskor, kapaszkodáskor javul az egyensúly, továbbá a mászókázás elősegíti az összpontosítást, a szem, kéz és láb koordináció fejlődését és növeli a térlátást is. 

Az egész testet átmozgatja, így erősíti az izmokat és a csontokat egyaránt, hozzájárul a testtartás javulásához, a megfelelő testkép kialakulásához. Megtanulja, hogy miképpen tudja kontrollálni a mozgásait, hogy mikor kell elindítania, vagy épp mikor megállítania az egyes mozdulatait. Általa könnyebben fel tudja mérni a távolságokat, megtapasztalja a mélység és a magasság fogalmát, s az a legjobb benne, hogy mindezt észrevétlenül, játék közben teszi.

Emellett a mászóka segít abban, hogy erősödjön a figyelem, a koncentráció, a memória, az észlelés és az érzékelés. A vesztibuláris, tapintásos ingerlés által javul a jobb és a bal agyfélteke közötti kapcsolat, amely hozzájárul többek között a tanulási és megismerési folyamathoz, s ezáltal megelőzhetővé válik, hogy tanulási vagy magatartási probléma alakuljon ki a későbbiekben. Továbbá növeli a gyermek kéz- és lábügyességét, fejlődik a problémamegoldó- és ítélőképessége, amely hatással lehet az önbizalmára is.

 

A mászóka remek ötlet lehet bizonyos szerepjátékok megvalósításához, hiszen általa fejlődik a gyermek fantáziavilága is. A mászóka legtetején kalóznak képzelheti magát, aki a társait tudja tájékoztatni a távolban látottakról, de azt is képzelhetik, hogy egy hercegnő a kastély tornyából várja a megmentőjét, aki épp a sárkánnyal küzd meg, miközben kapaszkodik felfelé.

Természetesen a mászóka, a szociális kapcsolatok kialakításához és javulásához is hozzájárulhat, hiszen közösen összefoghatnak egy elképzelt medvetámadás ellen, vagy éppenséggel az árvíztől tudnak megmenekülni, ha minél magasabbra másznak, de akár versenyhelyzeteket is kialakíthatnak, például úgy, hogy ki tud leghamarabb feljutni vagy ki tud a legmagasabbra felmászni, esetleg ki gyűjti össze a leggyorsabban a felragasztott csillagokat vagy a felkötött gyümölcsöket.

A szöveg szerzői jogvédelem alatt áll és a Gigawood Kft. tulajdona!!! Másolni tilos!