Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Weboldalunk további használatával jóváhagyja ezek használatát.

A hintázás

A hintázás
Hinta kisokos nagyoknak - avagy mi köze a hintának az íráskészséghez

 

A hintázásnak nyugtató hatása van, csökkenti a feszültséget, a szorongást, biztonságérzetet kelt és természetesen szórakoztatja, lefoglalja, és jó érzéssel tölti el a kicsiket és nagyokat egyaránt. A friss levegőn zajló játék az egészségre nézve különösképpen jótékony hatással bír, amelyhez a hinta egy kiváló eszköz lehet.

Segíti az idegrendszer érését, elősegíti a helyes testtartás és testkép kialakulását, illetve a testrészek megfelelő mozgásának irányítását is fejleszti, miközben az izomzatot is erősíti. Pozitív hatása van a mozgáskoordinációra, téri tájékozódásra, egyensúlyérzékre, ritmusérzékre, beszédfejlődésre, gondolkodásra, és összpontosításra egyaránt.

A jobb és a bal agyféleteke közötti kapcsolatot erősíti, ezáltal az írás, az olvasás és a matematikai képességek fejlődését is elősegíti, csökkenti a diszlexia és diszgráfia kialakulását. Azok a gyerekek, akik sokat hintáznak, kevésbé keverik össze a hasonló hangzású vagy kinézetű betűket. Kiváló hatással van a kreativitásra, az ábrázolókészségre. Erősíti az izmokat, amely által fejlődik a nagy- és a finommozgás egyaránt, így a sokat hintázó gyerekek kézügyessége, rajzkészsége, ceruzatartása, szem-kéz koordinációja, iránytartása sokkal jobb lesz, mint azoké a gyerekeké, akik nem vagy csak nagyon keveset hintáznak.

A kevés hintázás vagy annak a teljes hiánya tanulási és viselkedésbeli problémákat okozhat. A szakemberek a különböző hinta típusokat terápiás céllal is használják, mint fejlesztő eszköz(Ayres terápia, TSMT torna).

 

Fészekhinta: kiváló eszköz lehet például abban az esetben, ha a kisgyermek fél a hintázástól, hiszen itt nem kell egyedül lennie, továbbá a szociális kapcsolatok, a kötődés, a testi közelség és érintés kialakulásában, javításában is jelentős szerepe van.

 

Kétszemélyes szembeülős/háttalülős hinta, mérleghinta: alkalmas önfeledt szórakozásra, közös időtöltésre, megtanulnak együtt játszani, hiszen hintázás közben csapatmunkának kell létrejönnie, tekintettel kell lenniük más gyerekekre vagy épp a szülőkre.

 

Laphinta, tányérhinta, trapézhinta, gyűrűhinta, forgó kapaszkodó: forgás közben különösképpen fejlődik az egyensúlyérzék, térészlelés, kreativitás, és erősödik az izomzat.

A szöveg szerzői jogvédelem alatt áll és a Gigawood Kft tulajdona!!!! Másolni tilos!