Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Weboldalunk további használatával jóváhagyja ezek használatát.

A fa temészetes tulajdonságai

A fa temészetes tulajdonságai
Milyen természetes elváltozások lehetnek a fa termékeken

 

Fenyő faanyagok általános termékleírása

 

A Gigawood Kft. által forgalmazott fenyő faanyagot speciális telítési eljárás során (magasnyomáson, krómmentes impregnálószerrel) ellenállóvá tettük a felületi vízkárok, rovarkárok, korhadás ellen. A telítés következtében a terméknek enyhe zöldes felülete lesz.

Az ilyen típusú kerti faanyag elsősorban dekorációs célra használható, nem tehervivő. A természetes fahibák (csomók, kisebb egészséges göcsök, gyantatáskák, felszíni elszíneződés, kisebb deformitás... stb.) megengedettek a kültéri kertifa esetében, kivéve, ha azok mértéke károsítja a faanyag mechanikai tulajdonságait. A fa élő higroszkopikus anyag, folyamatos kölcsönhatásban van környezetével. A mechanikai deformálódásra való hajlam termékenként változik. A közvetlenül az átvétel után nem jelzett ilyen jellegű reklamációkért nem vállalunk felelősséget.

Nem vállalunk garanciát a folyamatosan vizes földben telepített faanyagra, nem rendeltetésszerű használat során illetve a nem megfelelő telepítésből származó hibák esetében.

  

A faanyag tulajdonságai

 

A faanyag nedvszívó, vagyis higroszkópos anyag. A környezet nedvességtartalmától függően képes vizet felvenni és ettől megdagadni, vagy éppen száradni és zsugorodni, mivel a fa nedvességtartalma és a levegő relatív páratartalma mindig igyekszik egyensúlyba kerülni. A fa különböző részei különböző mértékben veszítik el a nedvességüket, ezért a fa görbül, vetemedik. A száradás diffúzió útján belülről kifelé megy végbe. Mivel a fa sejtjei, edényei hosszirányban helyezkednek el, a száradás is ebben az irányban történik.

 

Száradást befolyásoló tényezők:

 

- a levegő relatív páratartalma (minél kisebb a relatív páratartalom, annál intenzívebb a száradás)

- a levegő hőmérséklete (nagyobb hőmérséklet mellett, több vízpárát vesz fel a levegő, fokozódik a száradás)

- a levegő mozgása (légcsere miatt csökken a relatív páratartalom, nő a száradás sebessége)

A száradás a fa különböző részein egyenlőtlen, a fa alakja a víz felvétele, és a víz leadása során változik. A méretváltozás irányonként változó, húrirányban a legnagyobb, rostirányban csekély.

A fa a tömörségében rejlő különbség miatt sosem egyformán zsugorodik, illetve tágul. Ezért, illetve később a hőmérsékleti különbségek miatt látható repedések keletkezhetnek rajta. Azonban ezek nem befolyásolják a termékek konstruktív tulajdonságait, az oszlopok stabilitását.

A körmart cölöpöknél a hosszanti repedések képződése elkerülhetetlen folyamat, ezért ezen termékeknél a repedések nem szolgálnak minőségi kifogás alapjául!

 

Természetes fahibák

  

Gyantafolyás:

 

A megmunkálás és a raktározás során a fa még dolgozik, előfordulhatnak gyantacseppek, folyások, melyek teljesen normális jelenségek. 

Amennyiben szükséges, óvatosan kaparjuk le a gyantacseppeket, vagy távolítsuk el őket terpentinnel.

Színeltérés:

Minden fának más a formája, sőt a színárnyalatuk és a méretük sem azonos. Ezért a feldolgozott fánál a színárnyalatbeli különbségek teljesen normális jelenségek, melyek a napsütés hatására kiegyenlítődnek.

 

Repedések:

 

A fa a tömörségében rejlő különbség miatt sosem egyformán zsugorodik, illetve tágul. Ezért, illetve később a hőmérsékleti különbségek miatt látható repedések keletkezhetnek rajta. Azonban ezek nem befolyásolják a termékek konstruktív tulajdonságait, az oszlopok stabilitását. 

 

Gombák és penészesedés:

 

Erősebb, heteken át tartó felmelegedésekkor előfordulhat, hogy a fa felületén kékes-szürkés színeltérések, foltok jelennek meg. Ezek, a levegőben megtalálható penészgombák által okozott elváltozások csak felületi jellegűek, a fa szerkezetét és szilárdságát nem befolyásolják.

Az így keletkezett foltok gyakran az időjárás változásával maguktól is eltűnnek, de le is moshatók.

 

Sókicsapódás az impregnált fafelületeken:

 

A magas nyomáson impregnált faanyag hajlamos rá, hogy az impregnáláskor használt tartósító sók a fa természetes gyantatartalmával a faanyag felületén foltokat, illetve sókicsapódásokat okozzanak. Azonban ezek az elváltozások csupán felületi jellegűek, a fa szerkezetét és szilárdságát nem befolyásolják.